Dünya ERP Pazarı


ERP pazarında direk ve dolaylı yollardan 500'ün üzerinde yazılım üreten firma rekabet etmektedir. (Kirkpatrick,1998) ERP piyasasında birinci sırada rol oynayan firmalar, SAP, Baan, Oracle ve PeopleSoft iken ikinci sırada rol oynayan firmalar J.D.Edwards, Lawson ve QAD'dir. (Bingi, M.K.Sharma, J.K. Godla,1999) Pek çok pazar araştırma şirketinin dünya çapında açıkladığı listelerdeki tek ortak özellik hemen hemen tümünde SAP ve Oracle firmalarının ilk 5 içinde olduğu bilgisidir. http://panorama-consulting.com/resource-center/erp-industry-reports/ (03/11/2012) SAP, Oracle, Peoplesoft, J.D.Edwards ve Baan geleneksel ERP yazılımında "Big Five" olarak da nitelendirilmektedir. (Bylinsky,1999) 



 ORACLE

Oracle, 1977 yılında Larry Ellison tarafından California’da kurulmuş olan, Microsoft ve IBM'in ardından dünyanın üçüncü büyük yazılım firmasıdır. Veritabanı, uygulama geliştirme araçları, uygulama sunucusu ve de iş uygulamaları alanlarında yazılım çözümleri bulunmaktadır. Türkiye ERP pazarında da, önemli bir Pazar payına sahiptir. Yaygın olarak veritabanı çözümleri ile tanınan Oracle’ın “Oracle E-Business Suit” olarak tanımlanan ERP paketi de mevcuttur. Oracle, ERP pazarının dünya çapında ikincisi konumundayken, üçüncü konumda bulunan Peoplesoft (JD Edwards)’ı satın alarak, SAP’ye karşı, ciddi bir atak yapmıştır. Türkiye’de yaklaşık 200 kurulumu bulunmaktadır. http://www.erpnedir.com (06/11/2012)

SAP

1972 yılında beş eski IBM çalışanı (Dietmar Hopp, Hans Werner Hector, Hasso Plattner, Klaus Tschira, Claus Wellenreuther) tarafından Almanya’nın Mannheim kentinde SAP (Systeme, Anwendung Und Produkte) firması kuruldu. http://www.sap.com/turkey/about/index.epx (03/11/2012)
SAP, dünya çapında 53.000’den fazla çalışanı, 50’den fazla ülkede satış ve geliştirme noktası, önde gelen ürün ve servisleri ile her ölçekte ve endüstride faaliyet gösteren müşterilerinin inovasyon ve verimliliklerini artırmaya yardımcı oluyor. SAP’ nin uygulama ve servisleri bugün 120’den fazla ülkede bulunan 197,000’den fazla müşterisine katkı sağlamaktadır.
Walldorf Almanya merkezli faaliyet gösteren SAP, New York ve Frankfurt’un da aralarında yer aldığı birçok borsada “SAP” sembolü ile işlem görüyor. Yıllık cirosu yaklaşık 12,5 Milyar Euro olan şirketin yazılım çözümler; üretim, gıda, tekstil, otomotiv, sağlık, perakende, finans ve kamu sektörünün de aralarında yer aldığı 25’den fazla sektörün iş süreçlerine destek veriyor. Bunun sonucunda dünya genelinde yılda 2,5 milyar elektrik, su, gaz faturası SAP sistemleriyle kesiliyor; 50 milyon banka hesabı SAP sistemlerinde yönetiliyor; 2,2 milyar ton çikolata SAP çözümleriyle üretiliyor. SAP, uygulama ve çözümleri ile dünya genelinde 1 milyar kişiye ulaşmayı hedefliyor.
SAP’nin iş yazılımları alanındaki liderliğini Türkiye’de de devam ettiren SAP Türkiye, şirketin 65. ülke ofisi olarak 2001 yılında kuruldu. SAP’nin dünya genelindeki yaygın kullanımına paralel olarak Türkiye’de yıllık ciroya göre en büyük 10 şirketin 8’i iş süreçlerini SAP çözümleri ile kontrol ediyor. Türkiye’de neredeyse her evde SAP sistemi üzerinde üretilen 10 ürün bulunduğu tahmin ediliyor.
“Arçelik, Efes Pilsen, İstikbal, Sütaş, Migros, Eczacıbaşı Vitra, Novartis gibi 20 farklı sektörün en beğenilen şirketleri, kurumsal yazılım çözümlerinde SAP’yi tercih ediyor.”